Tel.: 381 215 061
Mob.: 728 105 736

zahradasrub@seznam.cz

Otevírací hodiny
Po - Ne: 9:00 - 17:00

Třešně původně rostly v oblastech Malé Asie. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči. Novější studie naznačují, že konzumace třešní má blahodárný vliv na léčení cukrovky pomocí barviva antokyan které v laboratorních testech podporovalo produkci inzulínu. Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Díky vysokému podílu vápníku jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Jsou vhodným dietním jídlem, jelikož podporují vylučování a tedy jsou doporučovány pro hubnutí.

Třešeň je oblíbeným ovocem – zraje jako první ovocný druh na zahradách. Jsou většinou cizosprašné, ale v poslední době jsou i samosprašné odrůdy. Doba zrání plodů u třešní a višní se udává v tzv. třešňových týdnech. Dělí se podle tuhosti dužniny na srdcovky – má měkkou a šťavnatou dužninu. Hlavní odrůdy jsou Rivan (nejranější, zraje v 1. třešňovém týdnu), Karešova (původní česká odrůda, nejpěstovanější) a Kaštánka (tmavá barva)

a polochrupky a chrupky – mají pevnou dužninu a červenou barvu, velká je asi 2 centimetry. Plody jsou středně hořkokyselé. Dělí se na chrupky a polochrupky. Zrají většinou od 4. třešňového týdne do 6., jsou tedy napadány vrtulí třešňovou, která způsobuje červivost plodů. Hlavní odrůdy jsou Kordia, Burlat, Granát, Napoleonova, Sam, Vanda, Van.

Půdy vyžaduje hluboké, propustné a zásobené vápníkem. Nyní máme v nabídce třešně na slabě rostoucí podnoži GIZELA 5.