Tel.: 381 215 061
Mob.: 728 105 736

zahradasrub@seznam.cz

Otevírací hodiny
Po - Ne: 9:00 - 17:00

Slivoň švestka nebo švestka domácí je známý strom, kterému se nářečně v Čechách místy říká slíva, na Moravě karlátka nebo trnka, ve Slezsku slivka, ale vždy se jedná o peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti, které se konzumují syrové, mražené, kompotované, vyrábějí se z nich povidla a neopomenutelná je slivovice, která vzniká po zkvašení destilací. Korunu má většinou vejcovitou, bohatě větvenou. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky!

Slivoně se třídí do následujících pomologických skupin: švestky, pološvestky, mirabelky, slívy a renklódy. Podle opylovacích poměrů jsou rozděleny na samosprašné, částečně samosprašné a cizosprašné. Půdy vyžadují střední až těžší, dobře zásobené živinami. Výška podzemní vody by neměla přesáhnout 1 m. Ovocné stromky švestek se pěstují na myrobalánu nebo zelené ryngli. V sortimentu najdete také nové odrůdy, které jsou tolerantní nebo rezistentní na šárku švestky.